Selamlar,
Express Enrty ile göçmenlik başvuru masraflarına dair bir çok mesaj ve e-mail geldi sizlerden haklı olarak ve ben de bu yazımda size maliyetlerden bahsetmek istiyorum.
Express Entry üzerinden Federal Skilled Worker Programına yapılan başvurular için süreci ve oluşabilecek masrafları 3 kategoriye ayırdım:
- Aday havuzuna girmek için yapılan masraflar
- Aday havuzundan başvuru daveti geldiğinde, resmi başvuru masrafları
- Resmi başvuru sonrası masraflar
Aday Havuzuna Girmek için Yapılan Masraflar:
Aday havuzuna (Express Entry pool) girebilmek için başvuru sahibi ve varsa eşinin İngilizce ve/veya Fransızca dil sınavına girmeleri ve eğitim denkliklerini almaları gerekiyor. IELTS İngilizce general training sınavı kişi başı (bugün itibariyle) 660TL olarak gözüküyor. IELTS için tıklayıp, detaylı bilgi alabilirsiniz sitesinden.
Lisans, yüksek lisans, doktora gibi derecelerinizi wes.org gibi bir kurum üzerinden değerlendirmeye sunmanız gerekiyor. Pek çok farklı kurum var bu hizmeti alabileceğiniz ama biz WES’i kullandık. WES ile ilerlerseniz (bugün itibariyle) kişi başına vergi hariç 200 Kanada Doları masrafınız olacak (vergi dahil 226 Kanada Doları). Eğer aynı kişinin hem lisans derecesi hem de yüksek lisans derecesi varsa fiyat değişmiyor. WES raporunun adresinize teslim edilmesi için de ayrıca ücret ödemeniz gerekiyor. Standart teslimat 7 Kanada Doları, kurye ile teslimat 85 Kanada Doları (teslimat ücreti kişi başıdır). WES için tıklayıp, detaylı bilgi alabilirsiniz sitesinden.
Özetle aday havuzuna girebilmek için bir kişinin IELTS ve WES ECA (Educational Credential Assessment) harcaması yaklaşık 660TL + 966TL (CA$200 + CA$85 + %13 vergi) = 1.626TL oluyor.
Burada değerlendirmeniz gereken konulardan biri de dil yeterliliğine yapılan harcamaların sabit olmayışı. Yani bir sınav ücreti 660TL ancak iyi puan alabilmek için (ki dil puanı CRS puanınızı çok ciddi etkiliyor) dil kursuna gitmeyi veya sınavı birden fazla kez almayı düşünmeniz son derece normal. Diğer taraftan Fransızca’nız varsa, puanınızı arttırmak için Fransızca yeterlilik sınavına girmeyi de düşünebilirsiniz. Bu durumlarda dil yeterliliği göstermeniz için gereken maliyetler değişiklik gösterecektir.
Bu noktada aday havuzuna girmek için başvurunuzu yaptınız (ön başvuru diyelim) ve ITA (invitation to apply) beklemeye başladınız. ITA alana kadar başka bir harcama yapmanıza gerek bulunmuyor.
Aday Havuzundan Başvuru Daveti Geldiğinde, Resmi Başvuru Masrafları:
ITA aldığınızda yani havuzdan çıktığınızda 90 gün içinde resmi göçmenlik başvurusunu yapmanız isteniyor. Bu süreçteki ana maliyet kalemleri sağlık raporu ve CIC’ye yapacağınız başvuru ve göçmenlik ücreti.
Sağlık raporunu CIC anlaşmalı kurumlardan almanız gerekiyor. Siz başvuracağınız dönemde hangi kurumlarla anlaşmaları olur ve ücretler ne seviyede olur bilemiyorum ama biz Amerikan Hastanesi’ne kişi başı 470TL ödemiştik.
CIC’ye başvuru ücreti olarak kişi başı 550 Kanada Doları ödemeniz gerekiyor. Bir de göçmenlik hakkı için ödeyeceğiniz kişi başı 490 Kanada Doları var. 490 Dolarlık ücreti isterseniz başvurunuz olumlu tamamlandıktan sonra da ödeyebilirsiniz ancak bu vize alma sürenizi bir miktar uzatacaktır, o yüzden bence öncesinde yani bu adımda ödemede fayda var. Eğer başvuru sırasında kişi başı 1.040 Kanada Dolarılık (550+490) toplam ücreti tek seferde öderseniz ve başvurunuz olumsuz sonuçlanırsa 490 Dolarlık kısmını iade ettiklerini belirtiyor CIC. Bu konuyla ilgili detaylar için tıklayabilirsiniz.
Bunlar haricinde önemli giderlerinizden biri de çeviri ücreti olabilir. Belgelerinizi yeminli tercümanlık hizmeti alarak İngilizce veya Fransızca’ya çevirtmeniz gerekiyor. Bizim iki kişi için tercüme maliyetimiz yaklaşık 600TL olmuştu.
Resmi Başvuru Sonrası Masraflar:
Başvurunuz olumlu sonuçlanırsa CIC sizden pasaportunuzu iletmenizi istiyor. Bunu da VFS Global üzerinden yapıyorsunuz. Pasaport başına ücret yaklaşık 65TL.
Sonuç;
Öncelikle tebrikler, artık Kanada’ya gelebilirsiniz 🙂 Bu noktaya kadar (sürecin başından sonuna kadar) evli ve çocuğu olmayan bir çiftin toplam masrafı 11.500TL’ye yakın oluyor (vesikalık fotoğraf, fotokopi/çıktı hizmetleri ve diğer masrafları da yaklaşık olarak hesaba kattım). Tabi bu masrafın zamana yayılacağını da unutmamak gerek.
Bundan sonraki süreç yani kabulden ve onaydan sonra Kanada’ya göçmen olarak yerleşmeye karar verdiyseniz Kanada’ya gelene kadar oluşacak masrafları da ayrıca bir yazıda paylaşacağım. Sonra da artık biraz daha Kanada’da ev kiraları ve buradaki masraflardan bahsederiz.
Umarım faydası olur sizlere bu bilgilerin.
Sevgiler.
Merhaba, öncelikle yazınız çok bilgilendirici teşekkür ederim. Size sorularım olacak ,
* Bir danışmandan destek aldınız mı?
*İlk başvurunuzdan itibaren bu süreç ne kadar zamanda sonuçlandı?
Teşekkürler.
İyi günler
Seçil Onbaşı
BeğenBeğen
Merhaba,
Çok teşekkürler yorumunuz için.
Bir danışmandan destek almadan kendimiz halletik biz.
Süre konusu da aslında çok değişken. Havuzdan çıkma zamanınız etkiliyor ilk olarak, havuzdan çıktıktan sonra 90 gün içinde başvuruyu yapmanız gerekli ki bunu da hemen de yapabilirsiniz bekleyebilirsiniz de.. Biz ilk başvuru sonrasında 1 hafta içerisinde havuzdan çıktık ancak sonra neredeyse tam 90 gün sonra başvuruyu yaptık 🙂 dolmasına 1 hafta vardı. Başvurudan 4 ay sonrasında da pasaportlarımıza basıldı. Yani bizim en başından aslında 5 ay olabilecek süreyi biz 7 ay kadar yapmış olduk.
BeğenBeğen
Iyi gunler. Cok guzel video ve yazilar olmus. 1 sorum olacak. Vize aldikdan sonra kanadaya gelmek zorunlumu yani sure veriyorlarmi. Bir de kanadaya gelin PR card alib donmeyi dusunursek bu mumkunmu ve ne kadar zaman alir mumkunse. Size ugurlar!!!!
BeğenBeğen
Merhaba,
Çok teşekkürler beğeniniz için.
İlk olarak havuzdan çıktıktan sonra başvurunuzu tamamlamak için 90 günlük bir süreniz oluyor.
Bu 90 gün içinde sağlık kontrolünüzü de yaptırıyorsunuz ve o sağlık kontrolü tarihinden sonra 1 yıl içerisinde Kanada’ya giriş yapmanız gerekiyor. Kanada’ya land etmenizden ortalama 8 hafta sonra da PR kartınız geliyor ki bu PR kartı beklemek en doğrusu.
Sanırım şöyle yollar izleyenler de oluyormuş; land ettikten sonra PR kart için burada bir tanıdığının adresini verip sonra ülkeden çıkıp Türkiye’ye geri dönüyorlarmış. Ve o tanıdıkları da sonradan kargo/posta ile kartı Türkiye’ye gönderiyormuş (PR kart olmadan Kanada’ya geri giremiyorsunuz çünkü). Ancak bunu denemediğim için bilmiyorum 🙂
Bunun yanında resmi Kanada’nın açıkladığı da şöyle bir durum var:
Permanent resident olduktan sonra Kanada dışında yaşayabilirsiniz ancak 5 yılın en az tam 2 yılını Kanada’da geçiriyor olmanız gerek permanent resident hakkını kaybetmemek için.
Detaylı bilgiye şu linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/understand-pr-status.html
Umarım yardımcı olmuştur, sevgiler
BeğenBeğen
Merhaba,
Videonuzda esinizden 1 ay kadar sonra giris yaptiginizi soylediniz. Ilk giriste hep beraber girme sarti yoktu?
Tesekkurler
BeğenBeğen
Merhaba,
Bizde primary applicant yani başvuru sahibi eşimdi, ikimiz de PR almış oluyoruz. Ana başvuru yapan kişi önce girebiliyor, arkasından diğer kişi girebiliyor. Çünkü zaten tüm PR belgeleri ayrı ayrı kişiye özel gönderiliyor. Ancak ana başvuruyu yapmayan kendi başına ana başvurandan önce giremiyor.
BeğenBeğen
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Bugün bende direkt wes e başvuru yapıp referans numarası aldım.Çok kötü gaza geldim.:)) Şaka şaka Sizi ve eşinizi tebrik ederim.Bana wes e göndereceyim evraklarla ilgili de bilgi verebilirseniz sevinirim.diploma transkript yeterli mi yada bunlar noter tasdikli falan çevirilecek mi ingilizceye…selamlar….
BeğenBeğen
merhaba
Son zamanlar Kanada hayali kuran bana sizin blogunuz ilac gibi geldi
Paylaşımlarınızın takibindeyim, çok tesekkur ederim bize kattiklariniz için…
BeğenBeğen
Merhaba, çok teşekkürler güzel yorumunuz için. Hayallerinizin gerçek olması ümidiyle 🙂 sevgiler..
BeğenLiked by 1 kişi
Emeginiz için tebrik ederim.şuanda orda hangi meslegi yapıyor sunuz?Blogunuzdan faydalanmak çok güzel
Ama 35 yaş üstünü yeni geçmiş biri olarak üzüldüm 🙂 daha erken davranmak isterdim.eski işyerlerinden alınan belgeler zorunlumu?Ben çogu ile iletişimde degilim bazısı iflas etti.Son 2 iş yeri gibi birşey yeterli degilmi?
BeğenBeğen
Merhabalar, mobilden baktigim icin videonuzu izleyemedim, birkac sorum olacakti;
– evliyim ve ana basvuran ben olacagim, esimin de diplomasina ve yabanci dil belgesine ihtiyac var mi?
– hamile iken basvuru yapildiginda yine de cocuk icin basvuru ucreti odeniyor mu? Cocuk icin saglik raporu nasil hallediliyor?
– ana basvuran ben iken, eger kanadaya tasinirsak, esim hemen calisabilecek mi?
Yanitlariniz icin simdiden tesekkur ederim.
BeğenBeğen
Merhaba, eşlerden diğerinin diploması ve ingilizce sınavı yani ielts puanı da etkiliyordu bizim dönemimizde. O açıdan önemli. Zorunlu değil tabi ama puan arttırmak için önemliydi. Hamilelik ve çocuk konusunda maalesef bilgim yok ama cic’nin sitesinde kesin onla ilgili de bilgi vardır. Biz hep orayı esas alıp ilerledik her konuda. Bizim gibi Express entry federal skilled worker programı ile gelip PR alıyorsanız ailecek alınıyor o PR ve eşlerden her ikisi de çalışabiliyor ve aynı haklardan yararlanıyor. Hiç bir fark yok o noktada
BeğenBeğen
videolarınız çok güzel ve çok değerli emeğinize sağlık. Videoların devamını bekliyoruz.
BeğenBeğen
Teşekkürler!
BeğenBeğen
Selamlar.
Ben beden egitimi ve spor yuksek okulu mezunuyum.okuldaki uzmanligim 3.derece voleybol antrenorlugu.fakat ben 2006 yilindan bu yana masörlük yapiyorum.son 2yildirda genclik spor bakanligina bagli olarak milli takimlarda masorluk yapiyorum.ben canadaya masaj terapisti olarak basvurmak istiyorum.3 adet farkli masörluk belgem var. WES e okul diplomasi mi gondermeliyim yoksa masorluk belgesimi gondermeliyim.bu konuda bilginiz var mi? Saygilar.
BeğenBeğen
Merhaba, maalesef bu konuda bilgim bulunmuyor. WES sitesinden inceleyebilirsiniz belki orada vardır
BeğenBeğen
Merhaba,
Ben Size Azerbaycan”dan yazıyorum.
Öncelikle faydalı paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Ben de en kısa zamanda başvuru yapmak istiyorum, fakat bazı sorularım var, eğer zamanınız olup cevaplarsanız minnettar olurum.
1. Ben yüksek lisansımı İngiltere”de yaptım, master of arts in Human Resource Management. bunun benim puanıma ve ya havuzdan çıkma süresine etkisi olur mu?
2. Eşimin de general İELTS puanının, yüksek lisansının ve iş tecrübesinin olması extra score kazandırır mı?
Önceden teşükkürler.
Saygılar,
Reşat.
P.S. Türkçe gramerde sıkıntılar olabilir 🙂
BeğenBeğen
Merhabalar, öncelikle Türkçeniz çok düzgün 🙂 yüksek lisans (ülkesinden bağımsız) ek puan getiriyor zaten, eşinizin de hem ielts hem iş tecrübesi puanınıza ek puan getirecektir (ana başvuran sizsiniz diye anlıyorum) ikinizin de hem yüksek lisansı hem de aşağı yukarı aynı ielts’i var ise yaşı küçük olan ana başvuran olsun (yaş önemli) ama ielts farklıysa öncelikli olarak ielts’e bakın, puanı yüksek olan ana başvuran olsun (ikinizin de yüksek lisans olduğunu anladığımdan böyle yazıyorum). Süre konusu ise tamamen her roundda Kanada hükümetinin kaç kişi aldığına göre değişir. En yüksek puandan aşağı sıralayıp ilk X kişiyi alıyorlar.
BeğenBeğen
Selamlar, Wes’le ilgili sorum olacaktı size. Lisansım Türkiye’de, masterım Amerika’da yapıldı. Wes’e sadece ABD master ile ilgili belgeleri göndersek yeterli olur mu? Teşekkürler.
BeğenBeğen
Selam, tabi lisansınızı da göndermeniz gerekiyor. Yoksa lisans denkliğinizi alamaz ve oradan gelecek puanı da alamaz olursunuz
BeğenBeğen
Liseden mezun olduğum yıl başvuru yaparsam çok büyük bir etkisi olur mu sizce ?
BeğenBeğen
Lise mezunu iken nitelikli göçmen olarak gelme şansınız bulunmuyor maalesef
BeğenBeğen
Merhaba,
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Hepsi çok yararlı oldu 🙂
Benim iş deneyiminizi nasıl kanıtladığınız ile ilgili bir sorum var. Canada’nın istediği dökümanlar tam olarak nedir? Cic.ca da gördüğüm kadarı ile işveren referansı tarzı bir mektup yeterli olur diyor fakat buna ek olarak maaş bordrosu ve vergi ödemesi gibi bilgiler de gerekiyor mu?
Ayrıca hiçbir yerde cevabını bulamadığım bir sorum var, eğer sizin bir bilginiz varsa diye sormak istiyorum. Ben yurtdışında yüksek lisansımı yaparken remote olarak türkiyedeki şirketimde çalışmaya devam ettim. Bu iş deneyimi sayılıyor mu? (En azından part-time olarak)
Ek olarak WES için orjinal diplomayı mı gönderiyorsunuz yoksa scan edilmiş halini mi sisteme yüklüyoruz?
Şimdiden çok teşekkür ederim,
Sevgiler,
BeğenBeğen
Merhaba, maaş bordrosu ve vergi ödemesi gibi bir şeyler vermedik biz. Şirketlerin kendilerinin verdiği çalışma kağıtları oluyor ya hani hatta turist vizesinde de alınır, öyle bir şey aldık. Remote ya da Parttime çalışmayı inanın hiç bilmiyorum.
BeğenBeğen
Merhaba, wes’e evrakları kendiniz mi gönderdiniz yoksa direk mezun olduğunuz üniversite mi sizin adınıza gönderdi? Saygılarımla..
BeğenBeğen
Merhaba, diplomamız bizdeydi. Önce onun digital kopyasını üniversitemize gönderdik. Üniversitemiz onu alıp damgaladı sonra transkriptimizi de çıkartıp onaylayıp kendisi wes’e gönderdi. Tabi biz onlara wes’ten aldığımız kodu vermiştik, o kodla beraber kapalı zarfta gönderdi wes’e. Ama tabi biz bunu yapalı 2 seneyi geçti, değişmiş midir bilemiyorum. Saygılar, sevgiler
BeğenBeğen