Kanada’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?

Merhaba!

Kanada’ya gidiş yolumuzu anlatmaya başlamadan hemen önce yeni olan gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedim; eşim dört gün önce gitti ve ülkeye girişini yaptı. Kaçırmak istemediği bir iş fırsatı olduğu için o benden daha önce gitti, ben de Aralık ortasında yanında olacağımı ümit ediyorum 🙂

Önceki yazımda sizinle Kanada’ya nasıl karar verdiğimizi paylaşmıştım. Kanada’ya karar verdikten sonra ise gidiş yollarını araştırmaya başladık.

Kanada’ya farklı şekillerde gitmek isteyebilirsiniz; öğrenci vizesi alıp okumaya gidebilirsiniz, yatırımcı olabilirsiniz, bir girişim hayata geçirmek üzere gidebilirsiniz.. Ya da bizim gibi beyaz yakaysanız, yatırım yapacak düzeylerde paraya sahip değilseniz ve “en temiz şekilde gideyim ben arkadaş” derseniz de bizim gibi “Express Entry”e başvurabilirsiniz. Kanada’ya göçmenlik ve seyahat ile ilgili tüm bilgileri Kanada resmi sitesinden (buraya tıklayarak) almanızı öneririm.

Express Entry, Skilled Workerların yani vasıflı işçilerin (bakmayın beyaz yaka diyip durduğuma, günün sonunda tabi biz de işçiyiz :)) Kanada’da PR (permanent resident) yani kalıcı oturma ve çalışma izni alarak gitme şeklidir. Biz de kendimize en uygun olarak bunu seçtik, siteden de biraz araştırdığımızda dedik ki aracı kuruma / acentaya / danışmanlık firmasına gerek yok biz bu işi sakin sakin kendimiz hallederiz.

Ve serüvene başladık!

İlk olarak hızlıca yapmanız gereken iki iş var. Birincisi dil seviyenizi belgeleyebilmek için IELTS sınavına girmek, ikincisi de lisans/lisansüstü/doktora gibi eğitimlerinizin her biri için ayrı ayrı denklik almanız ki bu denkliği de Kanada’nın tanımış olduğu WES’den almanız gerekiyor. Bunları hızlıca yapmanız gerekiyor diyorum çünkü resmi işlemlerinize başlamak için ikisinden de size posta yoluyla gelecek belgelere ihtiyacınız olacağından biraz zaman alabiliyor.

Dil sınavında her dört bölümden de 5,5 üstü not aldınız, hem sınav sonucunuz hem de eğitim denklik bilginiz size ulaştı. Buradan sonra Express Entry profilinizi oluşturuyorsunuz. İş deneyimlerinizi, dil bilgi seviyenizi, üniversitenizi, beraber gideceğiniz eşiniz/partnerinizin da bu bilgilerini girdikten sonra da profilinizi doldurmayı bitirip okeyliyorsunuz ve aday havuzuna giriyorsunuz. Buradaki girilen her bilgi, her yeteneğiniz size farklı puanlar kazandırıyor. Misal İngilizce dil seviyeniz, ya da 35 yaşından daha küçük olmanız ekstra puan. Ya da Fransızcanızın olması (bizim yoktu) ya da sizinle gidecek bir partnerinizin olması (oraya kolay adapte olacağınıza inanıyorlar bu şekilde :))… Ya da en az 3 yıl iş tecrübeniz olması.. Bunlar hep artı puan! Kanada her ay havuzdaki adayları en yüksek puandan başlayarak sıralıyor ve kendi o ay karar verdiği aday sayısı kadar adayı havuzdan çekiyor. Biz profilimizi tamamladıktan 2 hafta sonra o ayın çekilişi oldu ve bizim o çekilişte alınmaya puanımız yetti ama bazen bir süre havuzda beklemek de gerekebilir. Çok süreceğini sanmam 😉

Seçilince de Kanada diyor ki “Haydi o zaman permanent resident için başvur, 90 gün süre sana”. Bu 90 gün süre uzun gibi gözükse de sakin kafa yapılması gereken işleri barındıran 90 gün olduğundan çok da son güne bırakmamak gerekir 🙂 Son 10 yılda ikamet edilen adresler, turistik dahi olsa yurdışı çıkışları, çalışılmış olan tüm iş yerlerinden alınmış belge, bankada bir miktar para (bunun tam ne kadar olduğunu hatırlayamadım) gibi gibi tüm bilgiler sisteme giriliyor ve belgeler de upload ediliyor. Bu arada bir de anlaşmalı oldukları hastanede sağlık kontrolüne de giriliyor. Bu son aşamadaki bilgileri düzgün ve eksiksiz girip “reject” almamaya çalışmak mühim. Tekrar düzeltilmesini de isteyebilirler o sorun değil ancak reject aldıktan sonra sürece baştan başlamak zorlu olabilir.

Bu anlattıklarımın daha da ayrıntılı ve resmi anlatımını burada bulabilirsiniz.

Başvuruyu yaptıktan sonra da geriye beklemek kalıyor ve ortalama 4 ay içinde o beklenen mail geliyor 🙂 Benim de doğumgünü sabahımda bu Ağustos’ta onay mailimiz gelmişti ve gerçekten değişik bir histi. Ardından pasaportları gönderdik, göçmen vizalarımız basıldı ve bize geri geldi.

Göçmen alımı konusunda çok tecrübeli ve sistematik bir ülke olduğu için göçmenlik ve vatandaşlık sitesindeki tüm ayrıntıları dikkatle okuyarak, süreçte de tüm adımları titiz takip ederek kendiniz bu işin üstesinden gelebilirsiniz! Takıldığınız yerlerde de lütfen bana yazın, sorun 🙂

Sevgiler.

“Kanada’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?” için 33 yorum

  1. Merhaba,
    Öncelikle bu paylaşımların için ne kadar teşekkür etsem az.. O kadar değerli bilgiler ki bu yazdıkların. Benim de amacım tahmin edersin ki Kanada’ya göçmek 🙂 Hangi yolu takip edeceğime emin olamadım. Yazdıklarını kaçırmadan hem buradan hem de instagramdan takip ediyorum. Sorum şu olacak; Express Entry yöntemiyle gitmeye kalksam lise mezunu olmam eksi bir durum mudur? Çünkü lisans, yüksek vs. gibi durumların denkliğini de almak gerekiyor yazmışsın, lise mezunu olmam sıkıntı mı bu yolu izlemem için sence?

    Beğen

      1. Merhaba, biz de eşimle kanadaya göçmeyi planlıyoruz. İkimiz de ingilizce öğretmeniyiz. İngilizce öğretmenliği skilled worker statüsüne girmiyor galiba kabul almamız mümkün değilmi sizce? Bir de biz 2 ay önce ielts sınavına hiç hazırlanmadan girmiştik ve 5.5 aldığımız bir kaç bölüm var writing gibi ama ortalamamız 6 ve 6.5, bunu da kabul etmezlermi? Yanıtlayabilirseniz çok minnettar olurum. Teşekkürler..

        Beğen

      2. Merhabalar. Maalesef öğretmen olarak gelme konusunda nasıl bir yol izleniyor bilemiyorum. Artı olarak gelince de burada direkt öğretmenliğe başlayamıyorsunuz onu biliyorum. Bazı sınavlara girmeniz gerekiyor. IELT konusunda da her bir bölüm 6 olmalı en az ama bu Kanada’nın koyduğı genel kural. Kanada’da okumadıysanız (üni ya da yüksek lisans) havuzdan çıkabilecek puanı toplamak için 7,5ları en az almanız gerekir her bir bölümden. Masterınız yoksa eğer daha da yükseltmeniz gerekir dil puanını.

        Beğen

      3. Merhabalar 🙂
        Açıklamalar için çok teşekkürler fakat biraz boşluklar var kafamızda.
        Express entry bir sistem ve federal skilled workers bundan bağımsız.
        Örneğin federal için minimum 67 puanla başvuru hakkı kazanabiliyoruz fakat expres entry mayıs ayında en son 440 olanları çağırdı.

        Bizim durumumuz ve endişem şu;

        express entry puanımız 375.henüz wes göndermedik. ielts elimizde ve oradak ibilgileri girdik. Bizim ailede de karım üzerinden başvuracağız. Onun ortalama 7.5, ben yancı olarak 5.5 ile katkı vereceğim.

        skilled workers tarafında puan ise 75.

        Express entry wes tarafından hesaplanırken 4 yıllık mezuniyet ayrı – master program ayrı mı hesaplanıyor?

        Bilginiz dahilindeyse. bilgilendirirseniz çok sevinirim.

        Neler yaşayacağız bilmiyorum.
        Teşekkürler.

        Beğen

      4. Express entry federal skilled worker programı ile geldik biz, ayrı şeyler değil birbirinden bizim programımız. Tam ismi bu. 440 küsürlük dediğiniz oluyor. Wes tarafından bir şey hesaplanma durumu yok aslında siz WESten bu okul Kanada’da buna eş değerdir belgesi almış oluyorsunuz ve evet ayrı ayrı diplomalarınıza denklik almanız gerekiyor

        Beğen

  2. daha aytıntılı bilgi verirseniz çok sevinirim, hem arkadaşlar da faydalanır. peki neyi kastediyorum:
    -mesela eski iş yerlerinden belge alma durumu. bu süreç nasıl oluyor, eski çalışılan yerlere tek tek gidip belge istemek zor mudur, şirketler hemen vermekte midir? hiç zorluk çıkarmıyorlar mı?
    -iş tecrübesi kanıtlanırken sgk dökümü şart mı yoksa şirketlerden yazılmış “şu sürede çalışmıştır” yazısı yeterli midir?
    -sizin iş tecrübeniz tahsiliniz ile uyuşuyor muydu? Kanada bu uyuşmalarda nasıl katı kurallar güdebiliyor? kendinizde daha açık örnekler verseniz.

    yüzüstü geçilen bu bilgiler çoğu yerde kolayca bulunabiliyor artık. daha derinlemesine girerek paylaştığınız tecrübeleriniz benim gibi giriş seviyesi bilgileri çoktan edinmiş arkadaşlar için daha yardımcı olacaktır. bekliyoruz 🙂

    Beğen

    1. Soruları olan arkadaşlar ya bu şekilde yorum yazıyor ya da çoğunlukla mail atıyorlar. Youtube video altına yorum yapanlar da oluyor, o şekilde eğer fırsatım olursa cevaplıyorum soruları. Detaylı bilgi konusunda da yani açıkcası aklıma geleni yazıyorum fırsat olursa ya da video çekiyorum, illa ki vardır daha detaylı veren bloger ya vloger tarzında birileri 🙂 ayrıca aşırı detay da anlamlı olmuyor çünkü herkesin deneyimi biraz daha kendine yani farklı şeyler yaşıyor herkes. o yüzden ben daha “fact” olan şeyleri paylaşmaktan yanayım.
      Sorularınıza gelince:
      -Belge durumu değişir sanırım şirketinize göre. Benim çalıştığım yerlerin hepsine mail attım İnsan Kaynakları departmanlarına, onlar da hazırlayıp gönderdi.
      -SGK dökümü eklemedik biz. Şirketlerden yetkili birilerinin imzaları, antetli kağıt ile yeterli oldu. Ama dediğim gibi çalıştığını şirketlerin bilinirlik ve güvenilirliğine göre değişebilir bir durum bu.
      -Mühendislik okudum ama kurumsalda pazarlamadaydım. NOC olarak da pazarlama seçtim tabi.. Kanada bununla ilgili bir sorun çıkarmadı çünkü 9 sene o alanda çalıştım zaten.
      Dip not: emek veriyorum, yüz üstü geçtiğime inanmıyorum 🙂 Siz belki faydalanmıyorsunuz ama faydalanan insanlar çok.. Hem burdan hem Youtube’dan.. O yüzden size daha detaylı yardımcı olabilecek kişiler de illa ki vardır, onları takip edebilirsiniz 😉 Ayrıca full time işim bu değil, bi sürü uğraşım var burada. fırsat buldukça sadece yazar çizerim, kime yararsa artık.. Kolay gelsin bol şans

      Beğen

  3. Merhaba,

    Gocmenlik icin agency kullanmadan ilerlemek daha mi avantajli bide

    Birde ielts 7,5 8 almak icin nasil calistiniz?

    Beğen

  4. Merhaba
    O kadar çok şey okudum acentalarla konuştum ki kafam kazan gibi oldu biz IELTS sınavına girmeden nasıl gelebiliri dil okuluna artık sıkıntı çıkartıyorlarmış hee acente şunu söyledi 8aylık dil eğitimine gidip sonra orda ki avukatlarla görüşüp uzatmanın yollarını konuşabilirsin dedi ne kadar doğru yanlış bilmem 5 seneyi doldurdun mu vatandaşlık hakkına başvurabiliyormussun eşimle beraber gelmeyi düşünüyorum konu hakkında bilgi verirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim
    İyi günler

    Beğen

    1. Merhaba, dil okullarıyla ilgili fikrim yok maalesef. Sadece iyi araştırın derim, maalesef biraz pembe tablolar çizenler oluyormuş diye duydum ama en azındna misal dil okullarında (bir çoğunda) çalışma izni yok. Misal nasıl olacak o noktada? Sağlık hizmeti normalde bedava ama dil okulynda oluuor mu onu bilmiyorum. Uzatmanın yolu denilen şey de yine aslında burdayken Pr almak oluyor diye biliyorum. Siz yine de bi detaylı araştırın

      Beğen

  5. Merhabalar,
    meslekteki tecrubenizi hangi asamada belgelemenizi istiyorlar, bildigim kadariyla onun da puana etkisi var ama onunla ilgili biri surec goremedim…tsk

    Beğen

  6. Merhaba;
    Öncelikle hiçbir karşılık beklemeden böyle bir site açtığınız için teşekkür ederim. Bilgi kustuğunuz bu platform mithiş olmuş. Bir kaç yazınızı heyecanla okuduğumu söylemek isterim. Soruma gelince;
    Benim halam toronto windsor’da yaşıyor. Ben 34 yaşında evli ve iki çocuk sahibiyim. Bu şekilde akraba sponsorluğunda ve ailece göçmenlik almanın yolu hakkında bilgilerinizi paylaşırmısınız. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    Beğen

    1. Merhabalar, direkt sponsor olma çocuk ve eş dışında olmuyor. Burada kardeşin olması sadece puana ek getiriyor. Hala, kuzen gibi ikinci derecelerin ise PR almada bir etkisi olmuyor.

      Beğen

  7. Merhaba, ben niyeti mi bozmuş biri olarak sizden sadece bunu soracam ben vasıfsız evraksız yoluyla ve karadan nasıl gidebilirim nerden başlamam gerekiyor bana yardımcı olursanız tşk ediyorum sizlere

    Beğen

  8. Merhabalar , biz de Express entry ye başvuracağız. Yazılarınızdan çok faydalandık. Wes yen denklik isterken kapalı zarfta transktiptleri temin edip mi göndermiştiniz ?

    Teşekkürler

    Beğen

  9. Merhaba partnerimizle basvuracaksak ielts i yüksek olan mı asıl basvuru sahibi olmalı ben dis hekimliği mezunuyum basvuru yapıcam fakat ekstra sınava girmem gerekiyor sanırım orda calısmam icin noc a sınıfında grciyor ama sıkıntı cıkarır mı sizce

    Beğen

    1. Merhaba, asıl başvuranın kim olacağı için bir kaç etken olabilir. O yüzden en doğrusu ikiniz de sitelerindeki calculatordan hesaplamanız puanınızı ve ona göre karar vermeniz. Diş hekimliği için farklı bir durumlar olduğunu duydum ancak net bilgim yok

      Beğen

  10. merhaba,480 puanı nasıl topladınız hayret ediyorum gerçekten kimseye 400 puan üzeri çıkmıyor eğer kanada da eğitim ya da iş deneyimi yoksa. biz mi birşeyleri atlıyoruz anlayamıyorum. 😦

    Beğen

    1. Merhaba.
      Üniversite artı master (master önemli, 50 puan geliyor), 3 sene üstü iş tecrübesi, 30 yaş altı olmak, eşin yani ana başvuran kişinin de bu özelliklerle artı puan getirmesi ve her bir bölümden ielts’te 8-8,5 gibi bir puan. Bu şekilde geliyor

      Beğen

      1. Eşin derken cümle düşük olmuş yani ana başvuran kişi zaten bu özelliklerde artı olarak onun eşi de bu ve yakın özelliklerde olunca ondan da ek puan geliyor etkiliyor total puanı

        Beğen

  11. Merhaba ben fizyoterapistim. Acentayla görüştüm kanada da master yapmadan mesleki denkligin mümkün olmadıgını söyledi bu dogru mu? Master ücretleri çok pahalı bunu yapmam mümkün degil. Yani wes ve ielts puanıyla başvuru yapabilir miyim? İlla kanada da bir eğitim almama gerek var mı? Şimdiden teşekkür ederim

    Beğen

    1. Merhaba, bazı meslek gruplarında burada da mesleğinizi devam ettirmek istiyorsanız eğer mesleki denkliğinizi al almanız gerekiyor. Sizinki de onlardanmış demek ki acentanız bu bilgiyi vermiş. Tıp doktorlarında ya da hemşirelerde böyle olduğunu ben de duymuştum

      Beğen

  12. Merhabalar , Express entry den federal skilled worker olarak yapılan göçmenlik başvurusunda bankada belli bir miktar para bulundurmak şart mıdır ?

    Beğen

Yorum bırakın